Više o konferenciji

Konferencija CONNECTO 2013 okuplja domaće poduzetnike i predstavnike poslovno orijentirane dijapospore BiH.

Svrha konferencije je potaknuti suradnju i inicijalni kontakt te ujedniti resurse, znanje i energiju domaćih i inozemnih poduzetnika iz dijaspore kako bi stvorili nove poslovne prilike i kreirali nova radna mjesta.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjedavatelja Vijeća Ministara BiH gospodina Vjekoslava Bevande, koji je u svom pozdravnom govoru naglasio kako su sa ovih prostora osobe često odlazile, međutim tamo gdje su otišli redom su postizali zavidne uspjehe. Također je istaknuo kako je bitno da se kontakti koji se ostvare na konferenciji nastave u budućnosti, te da se tako kroz ovu konferenciju mogu ostvariti novi poslovni poduhvati.

Među uvaženim gostima je bila i NJ.E. Maria Urlike Knotz Veleposlanica Republike Njemačke, koja je u svom govoru istaknula, kako njemački investitori cijene BiH radi dobro školovane radne snage. Također je istaknula kako u Njemačkoj živi 200.000 osoba čiji korijeni potiču iz BiH te da oni mogu doprinijeti tome da BiH bude u svijesti njemačkog gospodarstva.

Gostima se obratio i NJ.E. Bosse Hedberg, Veleposlanik Kraljevine Švedske koji je najavio kako će biti uspostavljen challenge fund koji je namijenjen potpori poslovnim pothvatima s posebnom pozornošću na korištenje znanja i iskustva dijaspore. Prema riječima švedskog Veleposlanika, i Švedska i BiH mikro i srednja poduzeća će imati priliku aplicirati za sredstva u okviru challenge funda.

Pozdravnim govorima prisutnima su se obratili i gosp. Ljubo Bešlić, Gradonačelnik grada Mostara, gosp. Ahmet Egrlić Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, te g-đa Daria Krstičević, Predstojnica državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Prisutni su imali priliku vidjeti kratki film o Hercegovini pod nazivom „Svijetla strana Hercegovine“ koji prikazuje kulturne, turističke i gospodarske potencijale Hercegovine. Za razliku od svakodnevnih crnih vijesti, u filmu je prikazana pozitivna strana regije, kvaliteta življenja kakvu se ne može naći u većini zemalja Europe, te su pokazani suvremeni industrijski i poljoprivredni pogoni.

Kratku prezentaciju aktivnosti INTERA Tehnološkog Parka prisutnima je prezentirao gosp. Mladen Kostić, Izvršni direktor. On je naglasio kako INTERA Tehnološki Park može i treba biti platforma i partner poduzećima u regiji kako bi domaći poduzetnici i poduzetnici u dijaspori zajedničkim snagama potaknuli nove poslove, ponajprije imajući na umu budućnost ovih prostora u kontekstu novih radnih mjesta za mlade.

Gosp.Goran Radoš je prezentirao je institucionalne okvire suradnje s dijasporom u Republici Hrvatskoj.

Kao pozitivan primjer suradnje s dijasporom iskustva iz Republike Irske prezentirala je gđa Cairin O'Connor, Direktorica razvoja Docklands Innovation Parka iz Dublina. Prezentirajući gospodarsku situaciju i potencijale Hercegovine, gosp. Ivan Jurilj je istaknuo kako Hercegovina ima izrazito velike potencijale u turizmu i poljoprivredi, ali da također ne treba zanemariti već dosta razvijenu grafičku i metaloprerađivačku industriju.

Prisutnima su posebno bile zanimljive panel diskusije na kojima su uspješni poduzetnici povratnici iz dijaspore istaknuli da se nisu susreli s korupcijom, o kojoj se non stop govori, nego da im je velika prepreka bila velika i spora administracija. Također su uspješni poduzetnici u dijaspori prikazali svoje uspješne priče i mogućnosti suradnje kroz svoje primjere te naglasili važnost suradnje s dijasporom. Na panelima su sudjelovali poduzetnici iz raznih zemlja: Argentina, Norveška, Švedska, Hrvatska i Švicarska.

Za cijelo vrijeme konferencije svi nazočni su posebno bili oduševljeni proizvodnim poduzećima koji su u sklopu Gospodarskog izloga izložili svoje proizvode. Izloženi su proizvodi koji imaju izvozni potencijal (metalni sektor, sektor plastike, sektor elektronike, IT sektor, grafički sektor,...). Ovo je najbolja poruka svakome, a posebice dijaspori i stranim delegacijama da je Hercegovina i proizvodna regija i da ima veliki izvozni potencijal.

Nakon službenog dijela programa uslijedio je nastup gudačkog kvarteta simfonijskog orkestra Mostar i prigodni domjenak.

Vrijednost ovog projekta prepoznali su i podržali: Veleposlanstvo Kraljevine Norveške, Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju GIZ, Vanjskotrgovinska komora BiH, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), OXFAM Italia, Importanne Resort, Mostarski sajam, Bossin d.o.o., BH TELECOM, HT ERONET.

Pored spomenutih, potrebno je istaknuti i partnere projekta: REDAH, Naša perspektiva Prijedor, Svjetski savez dijaspore BiH, Poslovna agencija za jugoistočnu europu SEEBA te Hrvatsko-njemačka gospodarska komora.

Konferencija CONNECTO 2013 je dio dugoročnog projekta. Namjera je, a u skladu s mogućnostima, u mjesecima nakon završetka jednodnevne konferencije organizirati tematske okrugle stolove. Cilj tematskih okruglih stolova je rješavanje aktualne poslovne problematike i raznih pitanja u čije ćemo rješavanje uključiti kompetentne osobe kako lokalne, tako i iz dijaspore.

INTERA Tehnološki Park poziva sve organizacije, institucije i pojedince koji imaju mogućnost, želju ili ideju za podršku uspješnijoj realizaciji nekih od zaključaka konferencije posebice organiziranju tematskih sastanaka i okruglih stolova. INTERA Tehnološki Park kao nevladina i neprofitna organizacija može biti organizator ovakvih poslovnih događaja, ali uz suradnju i potporu naručitelja, sponzora, pokrovitelja ili donatora.

Zahvaljujemo se svim sudionicima koji su se odazvali pozivu na konferenciju i koji su uvidjeli veliki potencijal suradnje s dijasporom. Posebno se zahvaljujemo svim sponzorima i partnerima koji su prepoznali značaj ove konferencije i svojim doprinosom omogućili da se uspješno održi.

Na temelju svih izlaganja i panel diskusija na konferenciji CONNECTO 2013, predloženi su sljedeći zaključci konferencije:

1. Na tržištu europskih zemalja ima veliki broj proizvoda i usluga koje se mogu kvalitetno raditi u BiH.

2. Pripadnici bh dijaspore mogu i trebaju postati ambasadori u mijenjanju percepcije o BiH proizvodima i poduzećima, u cilju poboljšanja poslovanja u oba smjera. Pri tome je nužno educirati i pružiti što više informacija pripadnicima dijaspore o proizvodima, uslugama i proizvodnim potencijalima u BiH.

3. Poduzetnici mogu kvalitetno predstaviti svoje proizvode, usluge i proizvodne potencijale kroz regionalni gospodarski izlog INTERA TP-a u sklopu kojeg će se nalaziti sve informacije, marketinški materijali i tehnička dokumentacija.

4. Dijaspora može i treba doprinijeti da se postojeći domaći proizvodi i proizvodni kapaciteti maksimalno stave u funkciju izvoza. Time se najbrže mogu ostvariti nova radna mjesta.

5. Pripadnici bh dijaspore se mogu i trebaju istaći u pronalaženju (skeniranju) poslovnih prilika i proizvoda u zemljama u kojima žive i djeluju, a koje se mogu primijeniti i proizvoditi u BiH.

6. Dijaspora bi trebala podijeliti svoja iskustva i informacije iz svojih struka i sektora domaćim poduzetnicima i pojedincima (u poslovnom, tehnološkom, znanstvenom i drugim aspektima)

7. Bilo bi dobro kroz udruge, klubove i putem pojedinaca stalno raditi da se iz dijaspore šalju informacije o dostupnoj polovnoj strojevima i opremi koja može biti interesantna za proizvođače u BiH (jer poduzeća na zapadu radi ekonomske krize često nude tehnološki naprednu opremu i strojeve po povoljnim cijenama).

8. Poželjno je da Općine u regiji čim prije dobiju investicijske certifikate u svrhu privlačenja investicija.

9. Očekuje se da Općine osnuju poslovne zone, smanje papirologiju i ubrzaju administraciju u svrhu privlačenja investicija, kako bi bile konkurentnije od općina iz drugih država u okruženju. Treba težiti da budući investitor u roku od 24 sata može dobiti sve tražene i potrebne informacije, te da investicija od početka procesa do početka realizacije traje tri mjeseca.

10. U svrhu postizanja konkretnijih rezultata, bilo bi dobro da se ideje koje mogu utjecati na povećanje zaposlenosti i konkurentnosti domaćih poduzeća dostave INTERA Tehnološkom Parku.

11. Realno je i poželjno da svi koji budu napravili bilo kakve rezultate proizišle iz ove konferencije informiraju INTERA Tehnološki Park, kako bismo svake godine mogli mjeriti konkretne učinke.

12. INTERA Tehnološki Park namjerava, u skladu s mogućnostima, raditi na uspostavljanju on-line platforme putem koje će se prezentirati domaća i inozemna poduzeća u svrhu ostvarivanja poslovne suradnje.

13. O održavanju konferencije CONNECTO 2014 sudionici i javnost će biti blagovremeno informirani.

Dnevni red konferencije

Petak, 26.7.2013.
09:15 – 10:00 Registracija sudionika
10:00 – 10:30 Pozdravne riječi

gosp. Ljubo Bešlić, Gradonačelnik Grada Mostara
gosp. Ahmet Egrlić, Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH
Nj. E. Ulrike Maria Knotz, Veleposlanica Savezne Republike Njemačke
Nj. E. Bosse Hedberg, Veleposlanik Kraljevine Švedske
g-đa. Daria Krstičević, Predstojnica državnog ureda za Hrvate izvan RH
gosp. Vjekoslav Bevanda, Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

10:30 – 10:40 Projekcija kratkog filma „Svjetla strana Hercegovine“
10:40 – 11:00 INTERA Tehnološki Park Mostar kao platforma i partner

gosp. Mladen Kostić, INTERA Tehnološki Park Mostar

11:00 – 11:15 Zakonski okvir i institucionalna suradnja Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske

gosp. Goran Radoš, Državni ured za Hrvate izvan RH

11:15 – 11:25 Zašto je dijaspora važna - iskustva iz Irske

g-đa Cairin O'Connor, Dockland Innovation Park (DIP) Dublin

11:25 – 11:40 Gospodarska situacija i potencijali regije Hercegovine (REDAH)

gosp. Ivan Jurilj, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH)

11:40 – 12:10 Networking uz osvježenje
12:10 – 12:45 Panel diskusija – Uspješni poduzetnici povratnici iz dijaspore

Moderator: gosp. Zrinski Pelajić

Panelisti:
gosp. Esteban Milović, Popovo polje a.d. Trebinje
gosp. Nafija Čagalj, Zinkteknik d.o.o. Mostar
gosp. Zlatko Papac, Lasta Travel d.o.o. Mostar

12:45 – 13:20 Panel diskusija – Uspješni poduzetnici u dijaspori

Moderator: gosp. Zrinski Pelajić

Panelisti:
gosp. Sead Šejtanić, Adonis d.o.o. Norveška
gosp. Ivan Miloloža, Munja d.o.o., Hrvatska
gosp. Vlado Vukoja, Teximp d.o.o., Švicarska

13:20 – 13:50 Networking uz osvježenje
13:50 – 14:40 Panel diskusija – Važnost suradnje s dijasporom

Moderator: gosp. Zrinski Pelajić

Panelisti:
gosp. Adnan Berberović, SEEBA, Švedska
gosp. Mario Šušak, Hrvatski gospodarski savez Njemačka
gosp. Armin Alijagić, Naša perspektiva, Prijedor
gosp. Omer Mićijević, Svjetski savez dijaspore BiH
prof.dr.Vjekoslav Domljan, Aluminij d.d.

14:40 – 14:50 Zaključci i završna riječ organizatora

gosp. Mladen Kostić, INTERA Tehnološki Park Mostar

14:50 – 15:00 Nastup gudačkog kvarteta simfonijskog orkestra Mostar
15:00 - Networking uz domjenak i glazbu

Napomena:
Ukoliko sudionici žele mirnije okruženje moći će se koristiti salama za sastanke ili uredima u zgradi INTERA TP.

Govornici na konferenciji

 • Zrinski Pelajić (moderator)

  Illyricum savjetovanje

  some image
 • Adnan Berberović

  SEEBA, Švedska

  some image
 • Armin Alijagić

  Naša perspektiva, Prijedor

  some image
 • Esteban Milović

  Popovo Polje a.d., Trebinje

  some image
 • Mario Šušak

  Hrvatski gospodarski savez Njemačke

  some image
 • Nafija Čagalj

  Zinkteknik, BiH

  some image
 • Sead Šejtanić

  Adonis, Norveška

  some image
 • Cairin O'Connor

  Bolton Trust & Docklands Innovation Park, Irska

  some image
 • Ivan Jurilj

  REDAH, BiH

  some image
 • Daria Krstičević

  Predstojnica državnog ureda za Hrvate izvan RH

  some image
 • Zlatko Papac

  Lasta Travel d.o.o. Mostar

  some image
 • Ivan Miloloža

  Munja d.o.o., Hrvatska

  some image
 • Vlado Vukoja

  Teximp d.o.o., Švicarska

  some image
 • Omer Mićijević

  Svjetski savez dijaspore BiH

  some image
 • Mladen Kostić

  INTERA Tehnološki park, BiH

  some image

LOKACIJA

Pokrovitelj konferencije

Partneri projekta

Medijski pokrovitelji